ABOUT US | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | KAPETANAKIS GROUP
  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ > ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

 Newsletter
Your e-mail address:
  add
  delete

Υπάρχουν 24 χωριά στο Πήλιο, όλα με τον δικό τους ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μερικά είναι πιό γραφικά, άλλα είναι πιό γεωργικά και λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένα, ορισμένα είναι απρόσιτα, άλλα είναι πιό αρχοντικά και πλούσια, μερικά είναι μεγάλα, χτισμένα αμφιθεατρικά σε επιβλητικές πλαγιές που τραβούν από μακριά την προσοχή και τον θαυμασμό του ταξιδιώτη, ενώ μερικά άλλα είναι μικρά και ντροπαλά και προτιμούν να μένουν αόρατα, κρυμμένα μέσα στην πλούσια βλάστηση. Όμως όλα τους έχουν ταυτόχρονα και ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που τους δίνουν την ξακουστή πηλιορείτικη ταυτότητά τους.

Σχεδόν όλα τα χωριά έχουν τουλάχιστον μια πλατεία στρωμένη με τις φημισμένες πράσινες ή γκρίζες πηλιορείτικες πλάκες. Παρούσα στην πλατεία και μια όμορφη, πετρόκτιστη εκκλησιά με την πλακόστρωτη στέγη και τον περίτεχνο διάκοσμο. Πανταχού παρών και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος που προστατευτικά σκεπάζει την πλατεία. Και φυσικά δεν λείπει ποτέ η λιθόκτιστη ή μαρμάρινη κρήνη, η οποία, αστέρευτη κι ασταμάτητη, περιμένει να ξεδιψάσει τον κουρασμένο δουλευτή, επισκέπτη ή ταξιδιώτη, με δροσερό, κρυστάλλινο νερό εκπληκτικής γεύσης και απαράμιλλης ποιότητας. Γύρω υπάρχουν μια-δυο ταβέρνες, το καφενείο, η καφετέρια, το περίπτερο και άλλα μαγαζιά. Και μετά απλώνονται τα σπίτια, μικρά και μεγάλα, και τ΄αρχοντικά, τα περισσότερα πετρόκτιστα και με πλακόστρωτες στέγες και αυλές, όλα περιτριγυρισμένα από κήπους και περιβόλια, όλα πνιγμένα στο πράσινο και στα λουλούδια.

Κατά κανόνα, η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς είναι ότι τα χωριά αποτελούνται μόνο από σπίτια κτισμένα κατά μήκος του ασφαλτόστρωτου δρόμου. Όμως η εντύπωση αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα διότι τα περισσότερα σπίτια, ειδικά στα μεγάλα χωριά, είναι κρυμμένα μέσα στην οργιώδη βλαστηση ή πίσω από ορατές και αόρατες ράχες ή μέσα σε βαθειές κοιλάδες. Βασικό στοιχείο είναι πάντα η πλατεία του χωριού, η οποία συνήθως δεν βρίσκεται πάνω στον κύριο δρόμο. Από την πλατεία περνάνε πετρόκιστα καλντερίμια και μονοπάτια που ενώνουν τις γειτονιές και μετά χάνονται στο δάσος για να οδηγήσουν τελικά σε άλλους οικισμούς και στις γειτονικές κορυφές και ακρογιαλιές, ανάλογα με την κατεύθηνση που θα ακολουθήσει κάποιος. Το δίκτυο δρόμων, καλντεριμιών και μονοπατιών που έχει δημιουργηθεί στο Πήλιο είναι αρκετά εκτενές, περίπου 500 χλμ. σε μήκος. Έτσι η μεταφορά προσώπων και προϊόντων ήταν σχετικά εύκολη στο παρελθόν, ειδικά στην εποχή πριν από το αυτοκίνητο. Φυσικά τα μεγάλα χωριά όπως η Τσαγκαράδα, η Ζαγορά και οι Μηλιές έχουν περισσότερες από μία πλατείες και εκκλησίες, και πυκνό δίκτυο δρόμων, καλντεριμιών και μονοπατιών.

Με λίγες εξαιρέσεις, τα χωριά στην βόρεια-βορειοανατολική ορεινή περιοχή είναι κτισμένα σε μέσο υψόμετρο 450 μέτρων κατά μήκος ή πολύ κοντά στον μοναδικό περιφερειακό ασφαλτόστρωτο δρόμο, που θεωρείται άλλωστε η Εθνική Οδός της περιοχής. Τα υπόλοιπα χωριά βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας βασικά κατά μήκος των ακτών ή στην ενδοχώρα της χερσονήσου σε πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Τα περισσότερα χωριά έχουν να επιδείξουν και αρκετά αξιοθέατα τα οποία αξίζουν την αγάπη και τον θαυμασμό του επισκέπτη. Πολλά μοναστήρια και παλιές εκκλησιές φημισμένες για την ιστορία, αρχιτεκτονική και ξυλόγλυπτο και αγιογραφικό διάκοσμό τους, καλοδιατηρημένα παλιά αλλά και νεόδμητα ή αναπαλαιομένα αρχοντικά εκπληκτικής αρχιτεκτονικής και εσωτερικής και εξωτερικής διακόσμης, πέτρινες γέφυρες χαμένες μέσα σε βαθειές χαράδρες και ξεχασμένες από τους ανθρώπους και από τον χρόνο, πετρόκτιστα καλντερίμια και μονοπάτια αιώνων -- αν όχι χιλιετιών -- παλιοί μύλοι, ερειπωμένα κάστρα. Υπάρχουν κρυφές σπηλιές, μαγευτικές κοιλάδες κρυμμένες σε φαράγγια και χαράδρες, υπεραιωνόβια και χιλιετή δένδρα. Πέρα από αυτά, υπάρχουν κτίσματα ιστορικής σημασίας, μουσεία και βιβλιοθήκες με θησαυρούς σπουδαίους και θαυμαστούς. Το καλοκαίρι οργανώνονται φεστιβάλ, γιορτές και πανυγύρια, παραστάσεις και κονσέρτα, ποιητικές και μουσικές βραδιές.

Η απόλαυση όλων αυτών είναι μια εύκολη υπόθεση χάρις στο γεγονός ότι τα χωριά του Πηλίου έχουν αναπτυχθεί τουριστικώς σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει πληθώρα δωματίων προς ενοικίαση, πανσιόν, ξενοδοχεία, όλα πανέμορφα για την αρχιτεκτονική τους, τους κήπους τους, το τοπικό χρώμα τους. Κι ολόγυρα υπάρχουν ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, ακόμα και μπάρ. Όλα πεντακάθαρα, οργανωμένα και πλήρως εξοπλισμένα για να ικανοποιήσουν και το πιό απαιτητικό γούστο. Οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι και ευγενικοί, πάντα πρόθυμοι να σε κεράσουν ένα τσίπουρο, ένα γλυκό του κουταλιού, καφέ, φρούτα, ή ν΄απαντήσουν στις ερωτήσεις σου και να σου δώσουν κατευθύνσεις.


 
web development and e-marketing : Kapetanakis Ilias 
text: Kosmoglou Stefanos    

  CopyRight © 2002-2005 PELIONET. All rights reserved  
 Contact PELIONET